Businesscoach Francien van den Boomen in de StemPodcast: 'Je stem is onderdeel van je uniekheid, je authenticiteit'

Businesscoach Francien van den Boomen in de StemPodcast: 'Je stem is onderdeel van je uniekheid, je authenticiteit'

Ze heeft een neusje voor je blinde vlekken en prikt met humor door je bull-shit excuses heen. Ze zegt dan ook zonder omwegen waar je als ondernemer steken laat vallen en winst laat liggen. Tegelijkertijd is er die spirituele kant in haar aanpak, waarbij begrippen als ‘manifesteren’, ‘helder weten’ en ‘intenties neerzetten’ steeds terugkomen. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? En hoe belangrijk is je stemklank voor succes? In de StemPodcast zoek ik met high performance businesscoach Francien van den Boomen naar de antwoorden op deze en andere vragen.

    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Francien van den Boomen op Spotify, of op andere platforms.

Francien van den Boomen: meer vrouwelijke leiders nodig

De wereld heeft meer vrouwen nodig die hun eigen geld verdienen, vindt Francien. Dat is op zich niet zo’n bijzondere missie. Je kunt er eigenlijk niet tegen zijn. Maar hoe die missie bij Francien in haar vezels kwam, dat is wel een bijzonder verhaal. Haar vader was hoofd bij de Sociale Dienst en kwam een keer thuis met de boodschap dat de buren in een scheiding lagen. Vanuit zijn werk wist hij wat dat betekende voor de vrouw met jonge kinderen: bijstand. “Het was voor hem dagelijkse kost, maar ik hoorde het verdriet in zijn stem. En ik weet nog dat hij me bij de schouders pakte, me in de ogen keek en zei: ‘Francien, zorg ervoor dat je je eigen geld verdient als je groot bent'.” Naarmate ze ouder werd, gaf ze een diepere invulling aan de woorden van haar vader: niet alleen zelf je geld verdienen, maar de leiding nemen: “Ik geloof dat de wereld meer vrouwelijke leiders nodig heeft.” Met haar werk – het coachen van vrouwelijke ondernemers – levert ze een bijdrage aan dat doel. “De wereld heeft meer rijke vrouwen nodig, omdat ze zich dan veiliger, zelfverzekerder en vrij voelen. En andere keuzes maken, ruimte innemen en de leiders worden van deze wereld.”  

Het begint met je intentie: wat is echt belangrijk voor jou?

Franciens roadmap naar een succesvol bedrijf begint altijd met het definiëren van je intentie: wat vind jij nou echt belangrijk? Wat is je missie? Waar wil jij voor stáán? Heb je dat voor ogen, dan stel je een doel. Niet heel rigide, maar iets waarmee je kunt spelen. Vervolgens ga je kijken of dat wat jij wil, levensvatbaar is. Dat doe je bijvoorbeeld door er een weggever van te maken. Als daar belangstelling voor is, ga je er een systeem omheen bouwen, met producten die je verkoopt. Zo wordt je intentie een project, en je project een bedrijf. Met marketing werk je vervolgens aan de groei van dat bedrijf. Heb je al een goedlopende praktijk, dan stap je op een ander niveau in dan wanneer je je intentie nog scherp moet krijgen. Toch krijgt iedereen die met haar werkt haar manifesteerprogramma aangeboden om de intentie te achterhalen. “Want daar begint het mee: met intentie.”

Lef en karakter nodig om ergens voor te stáán

Zo spiritueel is dat dus eigenlijk niet. Want een helder vertrekpunt geeft richting, zorgt voor scherpe keuzes en geeft je als ondernemer een duidelijk profiel. En dat is allemaal goed voor je business. Je gaat dan klanten aantrekken die bij je passen en je bovendien trouw blijven. Dat lijkt een abc’tje. Toch vergt het lef en karakter om duidelijke keuzes maken en ergens voor te stáán. “Ik zie heel vaak dat vrouwen met grote dromen nog niet de persoon zijn om die grote dromen te manifesteren”, zegt Francien. “Ze zijn nog niet alligned daarmee.” 

In je stem klinken je belemmerende gedachten door

Daar raakt haar visie mijn stempowermethode, en valt er zelfs mee samen. Want die ‘allignment’, of de afwezigheid daarvan, hoor je terug in de stemklank. In je stem klinkt namelijk je binnenwereld door. Denk aan gedachten en overtuigingen die je belemmeren, onzekerheden, de neiging om te pleasen en onnodige bewijsdrang. Mensen pikken dat op, vaak onbewust, en onthouden het gevoel dat je ze geeft. Zo kan je stem een goed resultaat in de weg staan. Hoe meer je als persoon in lijn komt met waar je voor staat, hoe meer impact je met je stem maakt. Want dan klink je authentiek. Als jezelf. Alligned, zoals Francien zou zeggen. En trek je de juiste mensen aan. 

Je stem is onderdeel van je authenticiteit

“Dit is interessant”, zegt Francien. “Vaak onderschatten we als vrouwelijke ondernemer hoe gevoelig mensen zijn. Ook omdat het vaak op een onbewust niveau speelt. (…) Ik geloof echt dat mensen kiezen voor jóú. En dan komen we terug op die authenticiteit, die uniekheid. Je stem is daar een onderdeel van. Wat laat je zien van jezelf? Wat dúrf je te laten zien?”

Je wonden helen: voorwaarde voor succes 

De stem is het topje van de ijsberg. In het deel van de ijsberg dat zich onder water bevindt, zitten de grote thema’s uit je leven. Uit welk gezin kom je? Hoe was of is de verhouding met je moeder? Dat soort dingen. Daar is de basis gelegd voor wie je bent, wat je voelt, welke belemmeringen je ervaart. Daar zit ook de oorsprong van hoe je klinkt. Francien noemt die thema’s ‘wonden’. “Om echt de vrouwelijke energie in je bedrijf te laten stromen, moet je dingen helen. Zoals een zusterwond, een moederwond, een vaderwond. Als je je daarvan bewust wordt en je kunt die wonden helen, dan heb je de voorwaarde voor succes gecreëerd. Vaak zie ik dat succesvolle vrouwelijke ondernemers heel veel van dat innerlijke werk hebben gedaan. Heel veel wonden hebben geheeld. Waardoor ze succesvol kunnen zijn en dat vrije gevoel kunnen hebben.”

    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Francien van den Boomen op Spotify, of op andere platforms.

Naschrift: deze podcast is van 2022. Dit artikel is een recente, zo tijdloos mogelijke bewerking van het interview.


Over de schrijver
Stempowercoach en voice-over. Mijn motto is 'Klink anders, verdien beter'.