arrow_drop_up arrow_drop_down
stemcoach_stemtraining_spreken_next_level_barbara_de_bruyckere

Hoe een mokerslag mij veranderde, en waarom ik jou daardoor kan helpen

Over mij

"Er is nóg iets", zei de vrouw in de witte jas. We zaten in zo'n kamertje, je herkent dat wel. Kale wanden met hooguit één nietszeggende poster, witte lamellen voor het raam, een doos tissues op het bureau. Ze keek ons aan óver haar leesbril. We voelden een enorme dreun aankomen. Buiten gilde de sirene van een ambulance. Ik dwong mezelf te geloven dat degene die daarin lag, het veel slechter had getroffen dan wij. 

Magie van lichtknopjes en deuren

Onze zoon Syb was net 3 en heel anders dan zijn leeftijdgenootjes. Anders ook dan zijn zus Guusje op die leeftijd was. Hij praatte nog steeds nauwelijks, reageerde niet op zijn naam en vertoonde atypisch spel. Zoals niet met een autootje rijden, maar met zijn vingertje het linker voorwiel laten draaien en dit van heeeel dichtbij bekijken. Ook kon hij zich vollédig verliezen in de magie van lichtknopjes (aan-uit) en deuren (open-dicht). En hij rende altijd weg zodra we zijn handje loslieten, ook als er een auto aankwam.

null

stemcoach_stemtraining_barbara_de_bruyckere_overmij

Beestjes bij de naam noemen, of in de bek kijken

Dus dat uit alle onderzoeken van de voorbije weken bleek dat hij klassiek autistisch was, verraste ons niet. Maar ja, ... er was dus nóg iets. De witte jas deed haar bril af en trok een ernstig gezicht. “Uw zoon heeft ook een ontwikkelingsachterstand”, zei ze. Even kon je een speld horen vallen. “U bedoelt dat-ie verstandelijk gehandicapt is?”, doorbrak mijn man Andries de stilte. De witte jas aarzelde: “Eh, ... wij noemen dat een ontwikkelingsachterstand.” Ergerlijk eufemisme. Wij noemen beestjes liever bij de naam. Of kijken ze in de bek.

stemcoaching_stemtraining_voice_over_barbara_de_bruyckere_overmij

stemcoaching_stemtraining_voice_over_barbara_de_bruyckere_overmij

Je doet er alles aan, maar je doet er niets aan

Natuurlijk had ik na deze mokerslag een tissue-moment. Daarna liepen we zwijgend naar de auto. “Eigenlijk is er niet zo veel veranderd”, zei Andries toen we de parkeergarage uitreden, terwijl Syb mateloos gefascineerd naar de opengaande slagboom keek. “Het verschil is dat we nu weten wat er met hem aan de hand is. En waarom het zo ingewikkeld is er iets aan te doen.” Hier was het Cruijffiaanse tegeltje in de maak waar we later patent op kregen: 'Je doet er alles aan, maar je doet er niets aan'.

De Ranomi-optie

Met je rug tegen de muur kun je twee dingen doen: je langzaam in elkaar laten drukken óf je er keihard tegen afzetten voor een spetterend keerpunt. Ik koos voor de Ranomi-optie: het keerpunt. Dit was hét moment om weer iets te gaan doen met de dingen waar ik écht warm van werd. Wég van die kantoorbaan. Terug naar wat ik ooit deed en waar ik altijd naar was blijven verlangen: iets met radio en theater. De combinatie die ik zocht, vond ik in voice-overwerk. Extra voordeel: het kan voor een groot deel thuis, waardoor het goed te combineren is met de zorg voor een kind als Syb. Als ik iets graag wil, gá ik ervoor. Dus ik volgde opleidingen, liet een thuisstudio bouwen, gooide mezelf voor de leeuwen door bij grote studio's stemtests te doen, mengde me in online groepen met voice-overs en audio-engineers, deed aan koude acquisitie (gewoon klanten bellen in plaats van afwachten totdat zij eens van de pot komen) en organiseerde - lekker brutaal - netwerkbijeenkomsten. 

null

Kinnesinne van het old boys network tegen een vrouw met ballen

Denk jij dat die dadendrang overal even goed viel? Nee toch, je weet hoe het werkt. De gevestigde orde, aangevoerd door enkele mannelijke collega's, liet duidelijk blijken mij iets te voortvarend te vinden. Hoe? Dat varieerde van nuffige reacties op mijn posts tot schampere opmerkingen per mail, DM of app. Zoals: "Je website is te professioneel", "Klanten bellen doe je niet, je moet gevonden worden", "Je bent in de afgelopen jaren niet echt vooruit gegaan met je stem" en "We ergeren ons aan je zichtbaarheid op social media". Regelrecht conservatisme? Gebrek aan een marketing-mindset? Of gewoon kinnesinne van het old boys network tegen een vrouw met ballen? Wat het ook was, ik trok me er niets van aan. Sterker nog, hun ergernis was mijn brandstof. Ik ging dus gewoon door en regelmatig gaf ik een tik terug. Subtiel, maar altijd raak. Want als iets me niet bevalt, zég ik er iets van en dóe ik er iets aan. Ik liet me dus niet de mond snoeren, ik verhíéf juist mijn stem. Letterlijk en figuurlijk. Met succes. Je kunt mij horen in tv- en radiocommercials, instore aanbiedingen, jingles, bedrijfsfilms, audiotours, explanimations, e-learnings en nog veel meer. Niet in luisterboeken. Vaak voor gevraagd. Nooit gedaan ... veuls te saai.

null

online_stemtraining_stemcoach_barbara_de_bruyckere_overmij

Niet laten afbluffen. Gewoon terugbluffen

Omdat ik al snel vrij actief was op social media, en me ook in groepen buiten de voice-overwereld ging mengen, kwam ik steeds meer vrouwen tegen die geïnspireerd raakten door mijn verhaal. Door hoe ik als moeder van een gehandicapt kind een nieuwe weg ben ingeslagen. En hoe ik op die weg ben doorgegaan, ondanks de tegenwerking waarmee zo veel vrouwen te maken hebben. De tegenwerking die jij waarschijnlijk ook herkent. Hoe gaaf is het dat ik jou, en met jou al die andere vrouwen met gezonde ambities, niet alleen  inspiréér, maar ook kan hélpen hetzelfde te doen,  in jóúw  vakgebied. Zodat ook jij gaat staan voor wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je vindt. Zodat ook jij je niet laat afbluffen, maar gewoon terugbluft.  En hoe mooi is het dat die hulp helemaal draait om ... de stem. 

Met je stem het succes naar je toehalen 

Het was mijn Amerikaanse stemcoach Tracy Goodwin die mij op dat spoor zette. Zij gaf woorden aan het gevoel dat ik altijd al had: dat in je stem onbewust doorklinkt wat je drijft of remt. Zoals: te veel de controle willen houden, niet durven stáán voor wat je echt vindt, de neiging hebben te pleasen, onnodige bewijsdrang en ga zo maar door. Omdat mensen daar onbewust iets van oppikken - zo werken de hersenen nu eenmaal - kan je stem je succes in de weg staan. Het was een inzicht waar ik kippenvel van kreeg. Want ik wist meteen: als je stem je succes kan blokkeren, dan is het omgekeerde ook waar. Dan kun je met je stem het succes ook naar je toe halen. Dat was de sleutel waar ik naar op zoek was, de sleutel om ook voor jou de poort naar het next level te openen. Zo kan ik je behalve inspireren met mijn persoonlijke verhaal ook empoweren met het instrument waar het in mijn vakgebied om draait: de stem.

stemtraining_stemcoaching_barbara_de_bruyckere-overmij

Vrouwen via hun stem in hun kracht zetten

Dat is de reden waarom ik stemcoach ben geworden: jou, en met jou vele andere vrouwelijke professionals met ambitie, via de stem in je kracht zetten. Hoe het werkt? Het ligt 'om de hoek'. Als ervaren voice-over heb ik een getraind gehoor om de onbewuste drijfveren en remmingen ook in jouw stem te horen.  Alleen al door ze te benoemen, kun je die blokkades loslaten. Dan ga je spreken vanuit het nu, helemaal vrij en zo dichtbij, dat je mensen raakt en inspireert. Dat ze het gevoel hebben dat je niet tegen hen, maar met hen praat. Zodat ze het vertrouwen krijgen dat ze bij jou moeten zijn. Dat gaat je meer omzet, meer erkenning en nieuwe kansen opleveren. En een heerlijk gevoel, want je staat in je kracht en durft je uit te spreken. In webinars, video's, rooms en podcasts, maar ook in meetings, verkoopgesprekken en op een podium.

stemcoach_barbara_de_bruyckere_overmij

stemtraining_stemcoaching_voice_over_barbara_de_bruyckere_overmij

Klink anders, verdien beter 

.Je ondergaat dus, via je stem, een transformatie. Een van de T's in mijn unieke benadering van stemcoaching (Triple-T Toolbox®) staat ook voor dat begrip: transformatie. De andere twee voor Techniek en Toon. Kort gezegd komt het erop neer dat ik jou via je stem in je kracht zet waarna je, geholpen door simpele stemtechnieken, de toon vindt waarmee jij betere resultaten boekt. In Amerika zijn de effecten verbluffend. Tot maar liefst een verdubbeling van de conversie uit salesvideo’s en webinars. Mijn motto is niet voor niets: klink anders, verdien beter.


Barbara de Bruyckere, stemcoach voor vrouwelijke professionals met ambitie


Foto's: Sanne Donders

Werk met mij

Stemtraining

Pak ze bij de lurven met je stem (online training)

Stemcoaching

Klink anders, verdien beter (1-op-1 en groep, via Zoom)

Voice-over

Inspreekwerk voor radio- en tv-commercials en meer