YouTube-strateeg Idelma del Mar in de StemPodcast: ‘Pauzes kunnen heel krachtig zijn, dus pas ik ze toe in mijn video’s’

YouTube-strateeg Idelma del Mar in de StemPodcast: ‘Pauzes kunnen heel krachtig zijn, dus pas ik ze toe in mijn video’s’

Het is ingewikkeld, het kost te veel tijd en het is te technisch. En bovendien: wie zit er nou op te wachten? Volgens YouTube-strateeg Idelma del Mar zijn dat de belangrijkste redenen voor ondernemers om niet met een eigen videokanaal te beginnen. Dat is zonde, want video kan je business een enorme boost geven. En het zijn bovendien misvattingen. Video’s maken is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Over hoe je video’s maakt, hoe je YouTube vóór je laat werken, wat je wel en niet moet doen, en hoe belangrijk de stem in je video’s is, vertelt Idelma in de StemPodcast

•    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Idelma del Mar op Spotify, of op andere platforms.

Zo belangrijk is de ‘hook’ in je YouTube-video

Heel belangrijk bij video is dat je in de eerste seconden de aandacht van je kijkers pakt. “In de eerste paar seconden heb je de kans om verbinding te maken met een kijker”, zegt Idelma. “Zeker in deze tijd, met heel veel prikkels en heel veel informatie, nemen mensen al heel snel de beslissing over de vraag: ‘Is dit iets voor mij of ga ik iets anders doen?’ Maar als je een mooi haakje hebt, of een interessant intro, vergroot je de kans dat mensen ook echt naar die video gaan kijken en daar de tijd voor gaan nemen. Dus dat intro, die ‘hook’, is superbelangrijk.”

Weten waar je kijkers mee worstelen

Wat een verhaal of video vervolgens interessant maakt, is eigenlijk vrij eenvoudig, aldus Idelma: je moet begrijpen waar je klanten of kijkers behoefte aan hebben, waar ze mee worstelen, met wat voor vragen ze rondlopen. Daar moet je je videocontent op laten aansluiten. “Zorg er dus voor dat je weet tegen wie je praat in je video’s. Want hoe beter je dat weet, hoe beter je een verbinding maakt met jouw publiek.”

Praten met je doelgroep

Maar hoe wéét je dan wat jouw publiek bezighoudt? Daar zijn allerlei data en statistieken voor die ook steeds beter worden, maar de eerste stap is volgens Idelma het gesprek aangaan. “We vullen heel veel zelf in en denken alles te weten. Maar zolang je niet de bevestiging hebt, blijft dat een beetje gissen. Dus ga dat gesprek aan. Mensen vinden het vaak ook erg fijn om te praten over een bepaald thema en met je mee te denken. Wees niet bescheiden om iemand te benaderen. Zo van: ‘Ik doe wat onderzoek voor mijn aanbod, mag ik je een paar vragen stellen?’ Naar aanleiding van zo’n gesprek kun je de juiste content maken en de juiste strategie neerzetten.” Je hoeft hiervoor niet per se ‘koude acquisitie’ te plegen. Het kan ook laagdrempeliger, bijvoorbeeld door oproepjes te plaatsen in online groepen of via je nieuwsbrief.

Natuurlijk en authentiek zijn in video’s: een kwestie van vlieguren

Veel mensen verkrampen als ze op camera iets willen, of moeten, vertellen. Dat is logisch, want beelden liegen niet en kunnen best confronterend zijn. Wat dan helpt, is je realiseren dat het niet om jóú gaat, maar om wat je te bieden hebt. Je wilt mensen helpen, je hebt iets waardevols voor ze. Verder is het ook een kwestie van vlieguren maken. “Je ziet vaak dat iemands lichaamstaal niet past bij wat hij of zij vertelt. Of je merkt dat iemand in een één-op-één gesprek heel anders is dan op camera. Je voelt dan een totaal andere energie. Maar hoe vaker mensen het doen, hoe comfortabeler en rustiger ze worden. Het is een reis. Verwacht niet na één keer een professionele presentator te zijn. Geef jezelf de ruimte om daarin te groeien.”

Drie gouden tips voor succes met je YouTube-kanaal

Maar comfortabel zijn op camera maakt je nog niet succesvol op bijvoorbeeld YouTube. Je moet namelijk weten hoe je dat platform moet inzetten om het vóór je te laten werken. Ik vraag Idelma halverwege het gesprek om drie gouden tips voor het starten van een YouTube-kanaal.

Je publiek kennen

“Deze hebben we al gehad: ken je publiek. We hebben vaak de neiging om toch iets te breed te beginnen. Dat is een valkuil. Je wil je onderscheiden, door te weten op wie je je richt. Voor wie zijn mijn video’s bedoeld? Voor wie is mijn kanaal nuttig? Als je dat weet, kun je een strategie neerzetten. 

Weet wat je met je YouTube-kanaal wil bereiken

Weet ook wat je doel is met je kanaal. Tips geven en inspireren, dat kan een doel op zich zijn. Maar zeker als je ondernemer bent, wil je dat je YouTube-kanaal je iets oplevert. Voor de een is dat een groeiende omzet, voor de ander is dat meer naamsbekendheid en expertstatus opbouwen, of misschien worden uitgenodigd voor lezingen. Maar hou dat doel goed voor ogen, want het kost tijd om het goed op te zetten en te onderhouden. 

Ga voor de lange termijn

En als laatste: heb geduld, ga erin voor de lange termijn. “Net als op andere kanalen, komen de resultaten op YouTube als je volhoudt. Geef jezelf dus de tijd om te groeien en te experimenteren. Dan ga je zien dat je vaker wordt benaderd en gevonden.”

Meer van jezelf laten zien op camera

Succes op YouTube zit ‘m niet alleen in een goed opgebouwd kanaal of rust en comfort op camera. Het zit ‘m ook in hoeveel je van jezelf durft te laten zien. Mensen voelen contact met mensen, en als je meer jezelf durft te zijn en ook meer van jezelf laat zien, kunnen mensen zich daarin herkennen. Of juist niet. En dat laatste is ook goed. Want je wil in principe – althans als ondernemer – alleen mensen hebben die bij jou en bij jouw product passen. De link met de stemklank is hier overduidelijk. Ook in de klank van je stem kun je jezelf laten zien. Of liever gezegd: horen. Met een vleugje ironie laat je de luisteraar en kijker meteen weten wat je er écht van vindt, om maar eens een voorbeeld te noemen. Je klank moet dus insync zijn met wat je wil overbrengen. 

Heel effectief: pauzes in je verhaal

“Ja, en ook daar heb ik een reis in gemaakt”, zegt Idelma. “Ik durf nu nog meer te spelen met mijn stem. Of met pauzes. Dat was nog wel een ding voor mij. Ik dacht: het moet wel een vloeiend verhaal zijn. Maar pauzes kunnen heel krachtig zijn. Ik heb heel veel workshops en lezingen bijgewoond, en daar zag ik dat een pauze heel effectief is. Je geeft mensen daarmee even de gelegenheid het onderwerp te laten bezinken, erover na te denken. Dus dat ben ik gaan meenemen in mijn video’s.”

•    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Idelma del Mar op Spotify, of op andere platforms.

Naschrift: deze podcast is van 2021. Dit artikel is een recente, zo tijdloos mogelijke bewerking van het interview.


Over de schrijver
Stempowercoach en voice-over. Mijn motto is 'Klink anders, verdien beter'.