'Professioneel oproerkraaier' Patrick Kicken in de StemPodcast: zo maskeert hij met zijn stem zijn emoties

'Professioneel oproerkraaier' Patrick Kicken in de StemPodcast: zo maskeert hij met zijn stem zijn emoties

Hij was 30 jaar dj bij 3FM en Veronica en deed grote drive-in shows in het land. Tegenwoordig maakt Patrick Kicken voor mediaplatform Spreekbuis.nl podcasts en columns. Ook schrijft hij boeken. In de StemPodcast vertelt hij over radiomaken, zijn huidige rol als ‘luis in de pels’ van de radiowereld en zijn fantastisch mooie stem, waarmee hij – het moet gezegd – diepe emoties maskeert.

    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Patrick Kicken op Spotify, of op andere platforms.

De magie van nachtradio: intiem, jezelf blootgeven

Als je met een radio-icoon spreekt, komen onvermijdelijk verhalen en inzichten over de radiowereld voorbij. Bijvoorbeeld waarom nachtradio zo anders is dan anders, magisch bijna. “In de nacht heb je meer aandacht voor elkaar”, zegt Patrick daarover. “De mensen díé wakker zijn, dat is een bepaald type mens. Die durven meer van zichzelf bloot te geven. Je hebt ook het idee dat je meer kan maken, want de baas luistert toch niet. En je hebt geen last van ellenlange fileberichten of ellenlange reclameblokken, dus je krijgt gewoon een volledig uur zendtijd tot je beschikking. In mijn geval drie uur. Ik had alle vrijheid. Ik mocht zelf de muziek kiezen die ik draaide. Ik kwam binnen met een koffertje cd’s. Daar heb ik mezelf helemaal kunnen uitvinden, als disk-jockey. Dat is magisch, de nacht.”

Vlijmscherpe columns

Hoe groot zijn liefde voor radiomaken ook was en is, na dertig jaar, vele programma’s, een burn-out en een verschil van inzicht met zijn zenderbaas, was het klaar. Hij vertrok en vond zichzelf helemaal opnieuw uit. Als podcastmaker en columnist houdt hij zich nu vooral bezig met spiritualiteit, filosofie en coaching. Rode draad daarin is het non-dualisme, een nogal mild wereldbeeld dat ervan uitgaat dat je alles als één geheel kunt opvatten. Die mildheid lijkt in tegenspraak met zijn vaak vlijmscherpe columns over de radiowereld, waarmee hij regelmatig relletjes veroorzaakt. Dat is deels bewijsdrang, beaamt Patrick, die zichzelf ‘professioneel oproerkraaier’ noemt. “Dat heb je als je vader altijd zei: ‘Het wordt toch nooit wat met jou’. Ik ben al mijn hele leven bezig om van mijn vader een soort van goedkeuring te krijgen.”

Met een ‘gelikte stem’ emoties verhullen

Die scherpte van zijn columns is niet terug te horen in zijn stem. Althans, voor een leek. “Te gelikt”, weet Patrick. “Ik ben een charmeur. Ik laat niet alles zien wat in mij huist. Maar ik meen wel wat ik zeg.” Juist doordat hij zo’n fantastisch mooie klank heeft, voel je met wat meer kennis van zaken: dit geluid maskeert iets. Niemand is immers zonder rafelrandjes. “Ik ben vaker geïnterviewd, maar je legt mij wel gewoon helemaal bloot”, zegt Patrick als het gesprek echt de diepte ingaat. En dat is precies wat hem zo aanspreekt in het maken van podcasts. Het doet hem denken aan nachtradio. “De intimiteit in dit soort gesprekken. Dat is voor mij wat het dichtst bij nachtradio komt.”

    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Patrick Kicken op Spotify, of op andere platforms.

Naschrift: deze podcast is van 2022. Dit artikel is een recente, zo tijdloos mogelijke bewerking van het interview.


Over de schrijver
Stempowercoach en voice-over. Mijn motto is 'Klink anders, verdien beter'.