Businesscoach Silvia Bogers in de StemPodcast: ‘Met presentatietrucjes komen je woorden vaak niet overeen met de vibe die je mensen geeft’

Ze was zelfstandig software consultant voor grote bedrijven en verdiende daar flink mee. Maar Silvia Bogers vond er ‘geen zak meer aan’. Vooral het bureaucratische geneuzel van grote organisaties, en het vergaderen om het vergaderen, hingen haar de keel uit. Dus besloot ze – in een split second – te gaan coachen. Maar een eigen praktijk opzetten bleek best lastig. Want ondernemen, zo ontdekte ze, is een vak. … Een vak kun je echter leren. En dat deed ze. Zo goed zelfs, dat ze nu anderen helpt een succesvolle praktijk op te bouwen. In de StemPodcast praat ik met Silvia over haar aanpak en over hoe belangrijk mindset is voor succes. Ook verras ik haar met inzichten over de stem als verklikker van wat er in je omgaat, en hoe goed dit eigenlijk past bij haar mindset-benadering.

    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Silvia Bogers op  Spotify, of op andere platforms.

Nóg harder praten, maar hetzelfde zeggen

“Ik heb altijd wel iets gehad met coachen”, zegt Silvia als ze vertelt over hoe zij businesscoach is geworden. “Op school al. Als klasgenoten iets niet snapten, vooral bij de wiskundige vakken (want daar was ik heel goed in), dan vroegen ze het aan de leraar. Die vertelde dan nog een keer wat hij net had verteld. En ging hij hooguit wat harder praten. Als ze heel veel lef hadden, vroegen ze het nóg een keer en dan ging hij nóg wat harder praten. Maar hij bleef hetzelfde zeggen. En ík hoorde vaak al bij de eerste keer dat de vraag werd gesteld, wát precies het probleem was.”

Presentatiecoach

Ook later, in haar werk, was ze altijd bezig met mensen begeleiden en dingen uitleggen. Maar om zomaar opeens coach te worden, dat vond Silvia te ver gaan. Ze wilde daar eerst ‘iets van een opleiding’ voor volgen. Dat werd een opleiding tot presentatiecoach. Niet omdat ze presentatiecoach wilde worden, maar omdat die opleiding het snelst van start ging. De opleiding was waardevol, maar ze werd er geen presentatiecoach mee. Het ging haar vooral om de algemene coachingsvaardigheden. Ze werd, volgens plan, businesscoach. 

Op je bek gaan en weer opstaan

“Ondernemen is één groot festijn van op je bek gaan en weer opstaan”, zegt Silvia. Ze houdt haar klanten dan ook altijd voor dat ondernemen eigenlijk heel makkelijk is. “Je moet één keer vaker opstaan dan op je bek gaan. Heb dus alsjeblieft niet de illusie dat je níét op je bek gaat. Want je gáát. Daar zitten ook de lessen in. Ik kan mijn klanten 100 keer iets vertellen, maar ze nemen het pas aan als ze een keer eigenwijs zijn en hun kop stoten. Dan doen ze het nóóit meer. Ik ben gek op mijn kop stoten. Falen is uitgesteld succes, las ik ooit ergens. Een fantastisch uitspraak.”

Samenspel tussen mindset en strategie

Jezelf toestaan om fouten te maken. Dat is wat Silvia haar klanten leert. Minstens zo belangrijk in haar aanpak, is daarnaast het samenspel tussen mindset en strategie. “Dat kan in mijn beleving niet zonder elkaar”, zegt ze. “Ik kan jou bijvoorbeeld van A tot Z leren hoe je vanuit oprechte connectie een salesgesprek kunt voeren. Maar als jij diep van binnen sales eng vindt, of pusherig, of je vindt dat verkopers eigenlijk oplichters zijn, dan ga je nog steeds geen salesgesprek voeren. Andersom kan ik jou een megakrachtige mindset geven, maar als je dan strategisch heel onhandige dingen gaat doen, gaat het ‘m ook niet worden.”

Blokkades eruit 'lullen'

Om de mindset goed te krijgen, helpt ze haar klanten eventuele blokkades, twijfels en angsten te overwinnen. Denk aan de angst voor zichtbaarheid, twijfels of je het wel kan, faalangst, of de angst voor het oordeel van anderen. Silvia grijpt daarbij wel eens terug op haar andere vak: hypnotherapie. “Het kost me dan simpelweg te veel tijd om die blokkades eruit te 'lullen'. Dus dan zeg ik: kom even drie keer voor een hypnose-sessie, zodat we op het onbewuste niveau de patronen kunnen tackelen waar je last van hebt.”

Je stem: de verklikker van je binnenwereld

Daar raakt het gesprek het uitgangspunt van mijn stempowerbenadering, waarin het ook gaat om blokkades, twijfels en angsten. Omdat die in de klank van je stem te horen zijn, kun je je stem zien als de verklikker van je binnenwereld. Onbewust lekken met de klank van je stem belemmerende gedachten en overtuigingen mee naar buiten. Mensen pikken dat op, en onthouden het gevoel dat je ze daarmee geeft. Zo kan je stem een goed resultaat in de weg staan. Als je bijvoorbeeld vindt dat de prijs die jij voor je product of dienst vraagt, eigenlijk aan de hoge kant is, dan klinkt die twijfel – hoe subtiel ook – door in je stem. En zullen minder mensen het van je kopen. 

Steviger in het leven staan, dat hoor je terug in de stemklank

“Hoe jij de stem benadert, vind ik echt heel interessant”, zegt Silvia. “Ik sta zelden tot nooit stil bij mijn stem. Ik ben daar helemaal niet zo mee bezig. Maar als ik jou zo hoor, denk ik: ja, dat klopt. Ik zie het ook gebeuren bij de mensen die ik help, of bij mijn potentiële klanten. Dat je in de manier waarop ze praten, terughoort waar ze staan. Zeker bij de mensen die ik help met hypnotherapie. Via hypnose kunnen mensen binnen een uur een enorme transformatie doormaken. Ik heb hier mensen gehad, die kwamen echt als een muurbloempje binnen. Ze verdwenen nog net niet in het behang. Ze waren heel stil, klonken heel timide. En dan kwam er na de eerste sessie opeens ‘geluid’ uit. En zat er energie achter die stem. Nu jij dit zo zegt, realiseer ik me hoe verschillend stemgeluid kan zijn. Eigenlijk is het bij bijna iedere hypnose-sessie en zelfs bij bijna iedere coachingsessies zo, dat mensen daarna veel steviger staan en ook zo klinken. Ik heb het vaak over lichaamstaal en energie, maar inderdaad, het zit ook in de stem.”

Vrij, zelfbewust en krachtig klinken

Als je de stem zo benadert – dus als de verklikker van je binnenwereld – dan is het logisch om daar, ín die binnenwereld, te beginnen. Ik leg Silvia uit dat ik daarom ‘van binnen naar buiten’ werk. Door de vinger te leggen op de ondermijnende gedachten die in je stem doorklinken, word je je daarvan bewust en kun je ze kleiner maken en loslaten. Dan ga je vrij, zelfbewust en krachtig klinken, helemaal zoals jij bent, zonder al die ruis in je hoofd. Dan maak je vanzelf en zonder moeite de impact die je met je stem wíl maken. 

Door trucjes is je stemklank niet insync met wie jij bent of wat je denkt

Dat is fundamenteel anders dan wat de meeste stem- en presentatiecoaches doen. Die werken ‘van buiten naar binnen’ en leren je – hoe behulpzaam ook – vooral trucjes. Daarmee loop je het risico dat je klank niet insync is met hoe je er werkelijk over denkt, of met wie jij ten diepste bent. Dat is funest voor je geloofwaardigheid. “Er zijn inderdaad veel presentaties die van trucjes en foefjes aan elkaar hangen”, zegt Silvia. “Maar dan komen je woorden vaak niet overeen met de vibe die je anderen geeft.” 

Je gevoel zit verpakt in je klank

Die vibe zit ‘m in de klank. Die moet matchen met wie je bent en wat je vindt. Mensen onthouden niet zozeer je woorden, maar vooral het gevoel dat je ze geeft. En dat gevoel zit verpakt in je klank. Silvia zegt zich nooit gerealiseerd te hebben welke rol de stem speelt en wat de stem allemaal verraadt. “Ja, alles dus. En eigenlijk weten we dat wel. Alleen we zijn er niet bewust mee bezig. Maar als je je daar bewust van wordt, kun je je stem heel mooi inzetten.”

    Beluister de aflevering van de StemPodcast met Silvia Bogers op Spotify, of op andere platforms.

Naschrift: deze podcast is van 2022. Dit artikel is een recente, zo tijdloos mogelijke bewerking van het interview.