Mensen met je stem ráken: geen vaagtaal van een stemcoach, maar harde wetenschap
14 januari 2021 

Mensen met je stem ráken: geen vaagtaal van een stemcoach, maar harde wetenschap

Hoe zorg je ervoor dat mensen luisteren naar wat je zegt, dat je mensen overtuigt en in beweging brengt, dat je je met mensen verbindt, dat je ‘impact' maakt? Als stemcoach kan ik het niet vaak genoeg benadrukken: je stem speelt hierin een zeer belangrijke rol. En dat zeg ík niet alleen, dat zegt ook de wetenschap. Ik leg het je uit.

We nemen beslissingen ‘op gevoel'
Hoewel wij van onszelf vinden dat we denkende wezens zijn, nemen we veel beslissingen ‘op gevoel'. Dat gevoel zit in de meer primitieve delen van ons brein. Het denkende deel trippelt daar als een gehoorzaam schoothondje achteraan en bedenkt achteraf redenen waarmee we voor de dag kunnen komen. Dat rationaliseren van besluiten die we op gevoel hebben genomen, gebeurt in een split second. Daardoor denken we dat we ons gezonde verstand gebruiken. In de wetenschappelijke studie Hoe mensen keuzes maken wordt dit de ‘illusie van objectiviteit' genoemd.


Mensen herkennen emoties beter aan je stem dan aan je gezicht

 

Jouw verhaal, jouw stem, moet klinken als muziek in de oren

Als jij een verhaal vertelt en je wilt dat mensen naar je luisteren, geboeid raken, enthousiast worden, zich jou gaan herinneren of … iets van je kopen, dan moet je ze dus in hun gevóel raken. Want daarmee worden de beslissingen genomen of aangestuurd. Je moet mensen niet informeren, maar emotioneren. En laat je stem nou hét instrument zijn om dat voor elkaar te krijgen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat we emoties beter herkennen aan iemands stem dan aan iemands gezichtsuitdrukking. Je stem is dus een zeer krachtig instrument om mensen te ráken. Gebruík dat instrument! Bespéél het! In mijn online stemtraining vertel ik je hoe. Om een tipje van de sluier op te lichten: breng er meer variatie in, bijvoorbeeld in toon, tempo en volume. Meer ‘melodie' dus. Daarmee activeer je het hersendeel dat emoties opwekt als je muziek hoort. Dat is de plek waar je jouw verhaal wilt laten binnenkomen. Want we weten allemaal wat mooie muziek kan doen: zelfs de koelste kikker krijgt er kippenvel van. Jouw verhaal, jouw stem, moet letterlijk klinken ‘als muziek in de oren'. 

 

Met meer ‘melodie' in je stem maak je meer impact. Zo werken onze hersenen

 

Meer sales met stemcoaching

Ondernemers, vooral online ondernemers, vragen mij wel eens of dit tot meer sales leidt. Omdat stemcoaching zoals ik het doe nieuw is in Nederland, heb ik daar voor het Nederlandse taalgebied nog geen cijfers van. Maar in Amerika zijn de resultaten verbluffend, tot maar liefst een verdubbeling van de conversie uit salesvideo's en webinars. Als het daar kan, kan het hier ook.

 

 

 

Over de schrijver
Mensen in hun kracht zetten, met de stem als ingang en uitkomst. Dat is wat ik als stempowercoach doe. Als je met mij werkt, onderga je via je stem een transformatie. Een van de T's in mijn gepatenteerde benadering van stemcoaching (Triple-T Toolbox®) staat dan ook voor dat begrip: Transformatie. De andere twee voor Techniek en Toon. Vanuit wie jij echt bent, dus vrij van de remmingen en drijfveren die je in de weg zitten en in je stem doorklinken, laat ik je de toon vinden waarmee jij wél resultaten boekt. Eenvoudige stemtechnieken helpen je daarbij. Mijn aanpak is los en ongedwongen. Dus geen tissues over issues of sessies op de sofa, maar fun en verwondering. De resultaten zijn verbluffend. Tot maar liefst een verdubbeling van de conversie uit salesvideo’s en webinars. Mijn motto is niet voor niets: klink anders, verdien beter.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down